Spaghetti z groszkiem zielonym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszny makaron idealny na obiad lub lunch.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 250 ml śmietanki 12% do zup i sosów
  • około 300 g zielonego groszku - może być mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kawałków prosciutto
  • parmezan
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu - po ugotowaniu zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
  3. Włóż na patelnię groszek - nie musisz go wcześniej rozmrażać - i chwilę go podsmaż.
  4. Wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu, aż groszek zmięknie - wtedy lekko go rozgnieć spodnią stroną łyżki.
  5. Posól i popieprz sos do smaku.
  6. Dodaj do sosu makaron i wymieszaj - jeśli sos jest za gęsty, to dodaj do niego trochę odlanej wody z gotowania.
  7. Nałóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż lekko porwane plasterki prosciutto.
  8. Na koniec posyp spaghetti tartym parmezanem (możesz też położyć kilka listków mięty).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 470 Tłuszcze: 12,3g Węglowodany: 69,5g Błonnik: 4,5g Białka: 19g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/spaghetti-groszkiem-zielonym/