Ajwar na ostro
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszny sos z papryki, pomidorów i bakłażana.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 3
Składniki
  • 1 kg słodkiej czerwonej papryki
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 300 g bakłażana
  • 300 g pomidorów - użyłam malinowe
  • 1 mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • mielone chilli - do smaku
  • 1 łyżka octu
Wykonanie
  1. Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne, połówki papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Bakłażana pokrój w grubsze plastry, ułóż je na blaszce do pieczenia i lekko posól.
  3. Blachy z papryką i bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni) i piecz przez około 30-40 minut.
  4. Po upieczeniu lekko ostudź warzywa, a z papryki ostrym nożem zdejmij skórkę.
  5. Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij z nich skórkę, wytnij końcówkę od ogonka i resztę pokrój w grubą kostkę.
  6. Włóż pomidory do rondelka i gotuj na średnim ogniu aż zupełnie się rozpadną.
  7. Gotowe pomidory przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.
  8. W garnku rozgrzej trochę oleju, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Dodaj go garnka obraną paprykę, bakłażana, pokrojoną w plasterki ostrą paprykę chilii oraz przetarte pomidory, przesmaż chwilę całość, a następnie zmiksuj blenderem.
  10. Dodaj cukier, słodką paprykę w proszku oraz ocet, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut - jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego trochę wody.
  11. Na koniec posól i popierz sos do smaku - możesz też dodać paprykę chili w proszku.
  12. Przełóż sos do wygotowanych słoików (ja je "piekę" w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez 15 minut), dokładnie zakręć i zapasteruzuj (polecam pasteryzację w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez około 25 minut - po tym czasie słoiczki stawiamy do góry dnem na ręczniku i owijamy je tym ręcznikiem, tak zostawiamy słoiki aż ostygną).
Notatki
Jeśli chcesz trochę przyspieszyć pracę, to zamiast pomidorów możesz użyć gotowej passaty pomidorowej - weź jej 150 ml.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 27 Tłuszcze: 0,4g Węglowodany: 6,7g Błonnik: 1,8g Białka: 1,2g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ajwar-na-ostro/