Ananasowe crumble
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję kaloryczność bez lodów i polewy karmelowej.
Autor:
Typ przepisu: Desery
Ilość: 6
Składniki
ananas:
  • 1 duży świeży ananas
  • 1 łyżka masła
  • około 50 ml rumu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • garść wiórek kokosowych
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g cukru kokosowego
  • 50 g wiórek kokosowych
Wykonanie
  1. Anasasa obierz, pokrój w plastry, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ananasa, wlej rum, dodaj cukier i wiórki kokosowe - podsmaż razem całość przez kilka minut.
  3. Masło zmiksuj z mąką kokosową (możesz też użyć zwykłą mąkę - wtedy weź jej 150 g), cukrem kokosowym i wiórkami.
  4. Dno foremki żaroodpornej wysmaruj masłem, wyłóż do niej podsmażonego ananasa, a na nim ułóż kruszonkę.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję, do dość szybkiego przypalania, więc w trakcie możesz przykryć foremkę folią aluminiową).
  6. Podawaj crumble na ciepło z lodami :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 206 Tłuszcze: 13,8g Węglowodany: 19,3g Błonnik: 2,4g Białka: 0,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ananasowe-crumble/