Sernik creme brulee
 
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 125 g biszkoptów
  • 50 g rozstopionego masła
składniki masy serowej:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • laska wanilii
  • 70 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 żółtko
  • 750 twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
Wykonanie
wykonanie:
  1. Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła). Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
  2. Podpiecz spód w 170 stopniach przez 5 minut i ostudź.
wykonanie masy serowej:
  1. Śmietankę i mleko podrzej z rozciętą laską wanilii. Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciąnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
  2. Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem wanilowym na puszystą masę. Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj. Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek. Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.
  3. Twaróg lekko zmiksuj, dodaj krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite). Całość przelej na podpieczony spód.
  4. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  5. Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  6. Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut - tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-creme-brulee/