Czekoladowe babeczki z coca colą
 
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki maślanki
  • ¾ szklanki coca coli (nie może być dietetyczna)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • dżem lub konfitura wiśniowa
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. Coca colę zmieszaj z maślanką i ekstraktem z wanilii. Jajko zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mieszankę mąki w trzech turach do jajka - na zmianę z mokrymi składnikami. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  2. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  3. Upieczone babeczki przestudź, a następnie wydrąż każdą na środku. W powstały dołek nałóż po łyżeczce dżemu wiśniowego.
  4. Całość udekoruj ubitą śmietaną kremówką lub kremem.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony Brown Eyed Baker.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-babeczki-z-coca-cola/