Babka z mango
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
ciasto:
  • 170 g miękkiego masła
  • 140 g cukru - użyłam cukier puder
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g pulpy z mango
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • około 60 g jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.
  5. Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
  7. Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym - dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.
  10. Posmaruj lukrem ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 283 Tłuszcze: 11g Węglowodany: 43g Błonnik: 1g Białka: 4g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-z-mango/