Papryczki jalapeno w zalewie
 
 
Autor:
Składniki
  • około 350-400 g papryczek jalapeno
  • 500 ml wody
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • pół małej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 100 ml octu spirytusowego
Wykonanie
  1. Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
  2. Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.
  3. Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
  4. Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
  5. Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
  6. Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/papryczki-jalapeno-zalewie/