Baba ghanoush z bakłażana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Smarowidło idealne do kanapek, ale również jako dip do warzyw.
Autor:
Typ przepisu: Śniadania
Ilość: 4
Składniki
  • duży bakłażan - mój miał niecałe 400 g
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • łyżka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu - opcjonalnie
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Wykonanie
  1. Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).
  2. Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut - w połowie czasu obróć bakłażana.
  3. Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
  4. Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
  5. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód - wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.
  6. Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 57 Tłuszcze: 2,3g9,5g Błonnik: 2,5g Białka: 2g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/baba-ghanoush-baklazana/