Tarta maślankowa z morelami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na okrągłą formę o wielkości 23-25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • opcjonalnie zimna woda lub zimne mleko do konsystencji
krem z maślanki:
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru z waniliią
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru - lub do smaku
  • kilka moreli lub innych owoców
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj do niego odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty - o średnicy około 23-25 cm.
  3. Formę z ciastem wstaw do lodówki, a pozostałe po wylepieniu ciasto włóż do woreczka i również schłódź.
  4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  5. Po około 15 minutach schładzania, ciasto nakłuj widelcem i podpiecz około 10-15 minut.
  6. W tym czasie przygotuj krem - zmieszaj razem wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.
  7. Wylej krem na podpieczony spód.
  8. Owoce przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki, ułóż owoce na kremie.
  9. Z pozostałego ciasta możesz wyciąć ozdobne listki i przykleić je po obwodzie tarty.
  10. Tartę piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - aż krem nabierze rumianej barwy.
  11. Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 299 Tłuszcze: 16,3g Węglowodany: 34g Błonnik: 0,8g Białka: 4,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-maslankowa-morelami/