Placki dyniowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszne placki idealne na samodzielny obiad albo jako dodatek.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • około 450 g świeżej dyni - startej na drobnych oczkach (wcześniej trzeba ją obrać - najlepiej nożykiem szczelinowym)
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • około 50-100 ml mleka
  • około 40 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • duży ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
Wykonanie
  1. Do startej na małych oczkach dyni dodaj pozostałe składniki - oprócz mleka.
  2. Dokładnie wymieszaj łyżką i dodaj mleko - do konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  4. Podawaj z jogurtem naturalnym, albo jako dodatek do obiadu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 144 Tłuszcze: 7g Węglowodany: 16g Błonnik: 1,8g Białka: 5,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placki-dyniowe/