Sernik gruszkowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
spód:
  • 320 g ciasteczek - użyłam owsiane
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
masa sernikowa:
  • 700 g twarogu na serniki (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 4 duże jajka
gruszki:
  • około 500 g gruszek pokrojonych w większą kostkę
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (jeśli gruszki są słodkie można pominąć)
kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (lub mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon, wymieszaj.
  2. Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo wyłóż papierem do pieczenia), wsyp do niej masę ciasteczkową.
  3. Przy pomocy łyżki oblep ciasteczkami boki tortownicy, resztę ciasteczek ugnieć na spodzie tortownicy.
  4. Podpiecz spód w 160 stopniach przez około 10 minut - wystudź.
  5. Gruszki zmieszaj z cynamonem i cukrem - odłóż około 150 g owoców.
  6. Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.
  7. W dużej misie umieść wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  8. Formę z podpieczonym spodem owiń kilkakrotnie folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej).
  9. Na ciasteczkowy spód wylej trochę masy sernikowej - tylko tyle, aby zakryć dno.
  10. Na sernik wyłóż gruszki (bez odłożonej części), gruszki posyp połową kruszonki.
  11. Na kruszonkę wylej resztę masy sernikowej.
  12. Postaw formę z sernikiem na większej blaszce z piekarnika, na dno dużej blachy wlej gorącą wodę.
  13. Piecz tak sernik w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
  14. Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż resztę odłożonych gruszek, a gruszki posyp resztą kruszonki.
  15. Podpiecz sernik przez kolejne 15 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw ciasto w środku aż piekarnik ostygnie.
  16. Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  17. Przed podaniem możesz go posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 244 Tłuszcze: 12g Węglowodany: 25g Błonnik: 0,8g Białka: 5,9g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-gruszkowy/