Granola sezamowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Z przepisu wychodzi około 850 g granoli.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 17
Składniki
  • około 300 g płatków - użyłam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe i żytnie
  • około 50 g (1/3 szklanki) ziaren słonecznika
  • około 50 g (1/3 szklanki) pestek dyni
  • około 50 g (1/3 szklanki) sezamu
  • 70 g posiekanych orzechów - użyłam nerkowce
  • 100 ml wody
  • 60 g miodu
  • 60 g pasty tahini
  • około 100 g rodzynek
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj płatki, słonecznik, dynię, sezam i posiekane orzechy.
  2. W rondelku podgrzej wodę, dodaj do niej miód i pastę tahini - zamieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą.
  3. Wlej wodę do masy z płatkami i wymieszaj.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Na blachę wysyp płatki rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  6. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg, lub 160 stopni w funkcji góra/dół) i piecz przez 30 minut - co 10 minut płatki dokładnie przemieszaj.
  7. Gotowe płatki ostudź.
  8. Dodaj do nich rodzynki i wymieszaj.
  9. Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 50g Kalorie: 192 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 21,7 Błonnik: 2,8 Białka: 5,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/granola-sezamowa/