Kartoflane minipączki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Małe pączki wypełnione kremem malinowym.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 10
Składniki
  • składniki pączków:
  • około 300 g mąki + do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 100 g ugotowanych i ugniecionych kartofli
  • 100 g twarogu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 30 ml oleju
  • 30 g cukru
  • składniki kremu:
  • 50 g malin
  • łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem (nie gorącym), dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  2. Kubeczek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut – aby ruszyły.
  3. W dużej misie umieść mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier.
  4. Dodaj do misy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, wyłóż je na blat i rękoma rozpłaszcz na placek.
  7. Kieliszkiem wycinaj małe pączki.
  8. W rondlu rozgrzej olej, smaż na nim pączki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
  9. Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  10. Maliny rozgnieć widelcem razem z cukrem pudrem.
  11. Dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj razem do ładnego połączenia.
  12. Kremem nadziej pączki – potrzebna będzie do tego tylka do nadziewania pączków – ewentualnie możesz kremem posmarować wierzch pączków.
  13. Przed podaniem możesz pączki posypać cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 303 Tłuszcze: 16g Węglowodany: 35g Błonnik: 1,5g Białka: 5,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kartoflane-minipaczki/