Babeczki z papryczkami jalapeno
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki:
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 30 ml oleju
  • 70 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 240 ml maślanki
  • 1-3 papryczki jalapeno lub inne ostre (użyłam 3 nieduże)
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 2-3 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. W dużej misce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce zmieszaj przestudzone masło, olej, miód, jajko i cukier - dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj maślankę - wymieszaj.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  5. Dodaj pokrojoną drobno paprykę - wymieszaj.
  6. Nałóż ciasto do papilotek na babeczki.
  7. Piecz 5 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Do cukru pudru dodaj po łyżce sok z pomarańczy, gdy będzie miał dobrą konsystencję - gęstą ale lekko lejącą, posmaruj nim babeczki.
  10. Wierzch babeczek możesz dodatkowo udekorować ziarenkami granatu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 214 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 29,6g Błonnik: 0,3g Białka: 2,6g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-papryczkami-jalapeno/