Jabłkowe blondie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Składniki
jabłkowe blondie:
  • 150 g oleju
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę (możecie też użyć dwa - będzie ich mniej w cieście)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g syropu klonowego (może też być płynny miód)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
lukier cynamonowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj 2 jajka z olejem, syropem klonowym i cukrem.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Wrzuć do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj.
  5. Formę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko i mieszaj, aż lukier będzie lekko lejący, dodaj cynamon i wymieszaj.
  10. Lukrem polej ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 308 Tłuszcze: 12,8g Węglowodany: 46g Błonnik: 1,4g Białka: 3,3g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jablkowe-blondie/