Ciasto dyniowe z czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Forma keksowa o długości 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ goździków
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 340 g puree z dyni
  • 120 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 100 g posiekanej czekolady - użyłam deserową
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki - oprócz cukru.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, jajka, olej, mleko i obydwa cukry.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do formy keksowej o długości min. 25 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut - do suchego patyczka (mniej więcej w połowie pieczenia możesz ciasto przykryć folią aluminiową, aby ciasto się za bardzo nie spiekło).
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 287 Tłuszcze: 11g Węglowodany: 52g Białka: 4,7g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-dyniowe-czekolada/