Babka bananowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Duża forma do babki z kominkiem.
Autor:
Typ przepisu: ciasto
Ilość: 12
Składniki
babka:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany - rozgniecione
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
polewa:
  • 100 g kremowego masła orzechowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
  2. Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
  4. Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
  5. Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
  10. Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
  11. Polej polewą babkę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 180 Tłuszcze: 9,5g Węglowodany: 21g Błonnik: 1g Białka: 3,3g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-bananowa/