Amerykańska szarlotka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Szarlotka w amerykańskim stylu - kruche ciasto i ogromna ilość jabłek :)
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 170 g margaryna
  • 340 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60-100 ml zimnej wody
jabłka:
  • około 1 kg twardych jabłek (użyłam Jonagold)
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie
  1. Mąkę i cukier puder posiekaj z margaryną pokrojoną w kostkę - możesz też zmiksować blenderem.
  2. Stopniowo dodawaj trochę zimnej wody - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło i nabrało elastyczności - ja zużyłam 60 ml wody.
  3. Podziel ciasto na dwie części - każdą włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ja robiłam poprzedniego dnia i chłodziłam przez noc.
  4. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim foremkę.
  6. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry.
  7. Dodaj do jabłek sok z cytryny i przemieszaj.
  8. Cukier trzcinowy zmieszaj z mąką, cynamonem i gałką - wsyp do jabłek i dokładnie wymieszaj.
  9. Wyłóż jabłka do formy.
  10. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim wierzch jabłek, dokładnie sklej boki ciasta z wystającą częścią spodu.
  11. Natnij ciasto na środku tak aby miała gdzie odchodzić para (jeśli wycinasz w cieście kształty foremkami, to zrób to przed położeniem ciasta na jabłkach).
  12. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru trzcinowego.
  13. Piecz około godzinę w 180 stopniach - pod koniec pieczenia możesz przełączyć na podpiekanie spodu.
  14. Po upieczeniu ciasto wystudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 188 Tłuszcze: 7,5g Węglowodany: 29g Błonnik: 2,3g Białka: 2,2g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/amerykanska-szarlotka/