Gofry ryżowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
  • 400 g mąka ryżowa
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g cukru - podzielonego po 50 g
  • 220 ml mleka
  • 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.
  3. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
  4. Dodaj do żółtek rozpuszczone masło i zmiksuj.
  5. Wlej mleko i zmiksuj.
  6. Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  8. Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
  9. Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 263 Tłuszcze: 12g Węglowodany: 34,3g Błonnik: 1,1g Białka: 4,6g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-ryzowe/