Tort straż pożarna z kremem kokosowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Tort straż pożarna na śmietance kokosowej - bez nabiału pochodzenia mlecznego.
Autor:
Typ przepisu: Torty
Ilość: 20
Składniki
biszkopt - na formę około 26/31 cm
  • 7 dużych jajek - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 250 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
krem:
  • dwie puszki śmietanki kokosowej - mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • około 4 łyżki cukru pudru - lub do smaku
maliny:
  • 300 g malin - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • około 100 ml wody
  • 70 g cukru
  • 2 lekko płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
masa pod masę cukrową:
  • 150 g masła roślinnego - miękkiego
  • około 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • masa cukrowa w kolorze czerwonym - około 700 g
  • 4 ciasteczka typu markizy - na koła
  • masa cukrowa w kolorze szarym, białym, żółtym i niebieskim - do zrobienia szczegółów samochodu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka lekko zmiksuj - tak aby się spieniły - dodaj cukier i miksuj, aż białka staną się białe, lśniące i gęste.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, wsyp w dwóch porcjach mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu biszkopt ostudź - możesz go przygotować dzień wcześniej.
maliny:
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
  3. Gotowe maliny ostudź.
krem kokosowy:
  1. Schłodzoną śmietanę kokosową wyjmij do miski (nie dodawaj wody z dna), dodaj cukier z wanilią oraz cukier puder i zmiksuj.
masa maślana:
  1. Do masła roślinnego dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder - zmiksuj do połączenia składników.
wykończenie:
  1. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe prostokąty.
  2. Zetnij wybrzuszoną górę, a resztę ciasta przekrój na dwa blaty (obydwa prostokąty).
  3. Umieść jeden spodni blat na podkładzie do tortów - możesz go nasączyć herbatą (albo jak ja wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny).
  4. Nałóż na blat trochę kremu, a na krem trochę malin, przyłóż drugim blatem i powtórz czynności - aż będziesz miał tort złożony z czterech blatów.
  5. Z odkrojonego wybrzuszonego wierzchu odetnij kawałek biszkoptu tak aby utworzyć lekko zaokrągloną górę od kabiny w samochodzie - posmaruj go od spodu kremem kokosowym i przylej do wierzchu tortu.
  6. Teraz masą maślaną obłóż cały tort - postaraj się to zrobić w miarę równą warstwą.
  7. Schłódź tort około godzinę w lodówce - tak aby masa maślana stwardniała.
  8. Czerwoną masę cukrową rozwałkuj cienko na taką wielkość aby dała radę pokryć cały tort.
  9. Ostrożnie przełóż ją na tort, odetnij nadmiar, a resztę delikatnie dopasuj do kształtu tortu.
  10. Przyklej (np. na masę maślaną) - koła samochodu, dorób z kolorowych mas cukrowych szyby, koguty, światła itp.
  11. Gotowe! :D
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 309 Tłuszcze: 10,9 g Węglowodany: 50,6 g Błonnik: 0,9 g Białka: 2,7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tort-straz-pozarna-z-kremem-kokosowym/