Batony ryżowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Mi z przepisu wyszły 24 batoniki.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 24
Składniki
  • 50 g ryżu ekspandowanego (u mnie to było jedno opakowanie)
  • 80 g płatków z migdałów (1 szklanka)
  • 70 g posiekanych orzechów (1/2 szklanki)
  • 200 g miodu (około ⅔ szklanki)
  • 150 g masła orzechowego (trochę ponad ½ szklanki)
  • 50 g nasion chia (1/4 szklanki)
  • około 100 g rozpuszczonej czekolady - do dekoracji
Wykonanie
  1. Masło orzechowe krótko podgrzej razem z miodem - tylko aby się połączyły i nabrały płynności.
  2. W misce zmieszaj ryż i bakalie, dodaj masło z miodem i dokładnie wymieszaj.
  3. Blaszkę o wymiarach około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż masę ryżową i dokładnie wylep nią blaszkę i ugnieć.
  5. Schłódź w lodówce przez około godzinę.
  6. Wyjmij masę razem z papierem do pieczenia i podziel na batoniki.
  7. Możesz je dodatkowo zanurzyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie - batoniki z czekoladą ponownie schłódź w lodówce.
  8. Batoniki przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 205 Tłuszcze: 12,8 g Węglowodany: 15,9 g Błonnik: 1,6 g Białka: 5,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/batony-ryzowe/