Kostka karmelowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 150 g mąki pszennej - 1 szklanka
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 90 g cukru trzcinowego - niecałe pół szklanki
nadzienie karmelowe:
  • 125 g masła
  • 800 g słodzonego zagęszczonego mleka - użyłam z Gostynia
  • 125 g golden syrup
czekolada:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp ciasto i ugnieć go cienką warstwą w całej foremce.
  3. Podpiecz ciasto około 15-20 minut w 180 stopniach.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie karmelowe.
  5. W garnku umieść masło, zagęszczone mleko i golden syrup.
  6. Gotuj przez około 15 minut - często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała mniej więcej konsystencję budyniu.
  7. Wylej masę na podpieczony spód i piecz przez około 15 - 20 minut - aż będzie lekko przyrumienione.
  8. Ostudź całość.
  9. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem.
  10. Wylej czekoladę na masę karmelową i wyrównaj powierzchnię.
  11. Schłódź całość w lodówce, aby masa czekoladowa stężała.
  12. Ostrym nożem pokrój na batoniki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 422 Tłuszcze: 22,1 g Węglowodany: 51,8 g Błonnik: 0,9 g Białka: 5,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kostka-karmelowa/