Piernikowy tort na winie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto piernikowe:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 110 g Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • 250 g cukru trzcinowego - 1 i ¼ szklanki
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki pszennej 2 i ¼ szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka gorącego czerwonego wina
krem cynamonowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonou
  • 6-8 łyżek syropu klonowego - do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)
orzechy:
  • 200 g orzechów - użyłam włoskie - 2 szklanki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
karmel piernikowy:
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • powidła śliwkowe - około 200 g
Wykonanie
ciasto piernikowe:
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  5. Dodaj melasę oraz połowę mąki.
  6. Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
  7. Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
  8. Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
orzechy:
  1. W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
  2. Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
  3. Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
krem cynamonowy:
  1. Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
  2. Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.
karmel pierniczkowy:
  1. Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
  2. Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
  3. Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
  4. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
  2. Na krem nasyp mniej więcej ⅓ orzechów.
  3. Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
  4. Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
  5. Posmaruj kremem boki tortu.
  6. Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
  7. Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 364 Tłuszcze: 23,8 g Węglowodany: 33,1 g Błonnik: 0,8 g Białka: 4,6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/piernikowy-tort-winie/