Chrupiące jabłuszka kukurydziane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 3-4 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
  • 2 duże jabłka
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 75 g (pól szklanki) mąki pszennej
  • 75 ml (około ⅓ szklanki) mleka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • około 150 g płatków Corn Flakes Klasyczne (lub jak u mnie połowa płatków Corn Flakes Klasyczne, a połowa Corn Flakes Kakao i Miód)
  • olej do smażenia
Wykonanie
  1. W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  2. W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.
  3. W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.
  4. Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  6. Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
  7. Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 159 Tłuszcze: 1,7 g Węglowodany: 34,1 g Błonnik: 2,5 g Białka: 3,7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chrupiace-jabluszka-kukurydziane/