Miękkie pierniczki z melasą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 60 g (1/4 szklanki) melasy
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • około 50-60 g cukru kryształu - do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
  2. Masło utrzyj z cukrem i melasą.
  3. Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
  5. Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
  6. Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut - ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
  8. Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 120 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 0,5 g Białka: 1,3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/miekkie-pierniczki-melasa/