Ciasteczka z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 26-30 sztuk ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 26
Składniki
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru kryształu
  • 60 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (1,5 szklanki) żurawiny
  • 60 g (około pół szklanki) orzechów - lekko posiekanych
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki wody pomarańczowej, albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy)
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
  2. W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
  4. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
  5. Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
  6. Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
  7. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  9. Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 92 Tłuszcze: 3,7 g Węglowodany: 13,7 g Błonnik: 0,6 g Białka: 1,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-z-zurawina/