Babka panettone
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 500 g mąki typ 00
  • 200 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z pomarańczy.
Wykonanie
  1. Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały - ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj, przykryj ściereczką.
  3. Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
  4. W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  5. Dodaj skórkę pomarańczową.
  6. Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
  7. Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki - wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
  8. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową - zagnieć do połączenia.
  9. Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
  10. Przygotuj foremkę do pieczenia - wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia - tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
  11. Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
  12. Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut - tak aby napuszyło się i podrosło.
  13. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
  14. Piecz babkę przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  15. Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
  16. Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 319 Tłuszcze: 13,6 g Węglowodany: 41,8 g Błonnik: 1,7 g Białka: 5,3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-panettone/