Bułeczki marcepanowo-piernikowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 bułeczek drożdżowych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
masa:
  • 200 g masy marcepanowej
  • kilka łyżek mleka
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier:
  • 2 lekko czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 150 g cukru pudru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  5. Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.
  6. Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.
  7. Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  8. Potnij ciasto na 8 kawałków.
  9. Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  10. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  11. Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu przestudź.
  13. W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  14. Lukrem posmaruj bułeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szztuka Kalorie: 430 Tłuszcze: 18,6 g Węglowodany: 58,4 g Błonnik: 0,8 g Białka: 7,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/buleczki-marcepanowo-piernikowe/