Sernik gotowany speculoos
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
sernik:
  • 1 kg mielonego sera
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie karmelowe lub toffi (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g korzennych ciasteczek speculoos
polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier zamieszaj.
  2. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka, energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  3. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  4. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Dno wyłóż warstwą ciasteczek speculoos, wylej na nie połowę gorącej masy.
  6. Ułóż kolejną warstwę ciastek i wylej resztę sernika.
  7. Ułóż na wierzchu ciasteczka.
polewa czekoladowa:
  1. Podgrzej kremówkę w rondelku.
  2. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  4. Wylej polewę na wierzch ciastek i udekoruj wg uznania.
  5. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - w tym czasie ciasteczka zmiękną i będzie można sernik normalnie kroić.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 273 Tłuszcze: 16,9 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,2 g Białka: 6,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-gotowany-speculoos/