Ciasto z jabłkami i kardamonem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 22-23 cm.
Autor:
Kuchnia: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 3 łyżki rumu/koniaku/burbona
  • ⅓ szklanki maślanki
  • 3 średnie jabłka (u mnie 450 g)
  • 110 g rozpuszczonego i lekko ostudzonego masła
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
  2. Dwa jabłka pokrój w większą kostkę, a jedno w plasterki.
  3. W misce zmieszaj razem mąkę, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia.
  4. Jajka wbij do większej miski i lekko roztrzep trzepaczką.
  5. Dodaj cukier i wymieszaj.
  6. Dodaj do jajek rum oraz maślankę - wymieszaj.
  7. Dodaj do jajek w porcjach mąkę oraz rozpuszczone masło - krótko wymieszaj łyżką.
  8. Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-23 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,
  10. Na wierzchu ułóż jabłka pokrojone w plastry.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu lekko ostudź.
  13. Ciasto możesz podać już na ciepło :
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 221 Tłuszcze: 9,7 g Węglowodany: 29,1 g Błonnik: 1,2 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-jablkami-kardamonem/