Cantucci z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (1 szklanka) migdałów
  • 100 g (pół szklanki) suszonej żurawiny
  • skórka starta z pomarańczy
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
  4. Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.
  5. Ciasto podziel na dwie części.
  6. Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
  7. Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
  9. Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
  10. Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
  11. Ciasteczka ostudź.
  12. Przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 430 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 70 g Błonnik: 5 g Białka: 10 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/cantucci-z-zurawina/