Brownie z chałwą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 120 g (niepełna szklanka) mąki
  • 200 g chałwy
  • około 50-100 ml mleka
  • sezam do posypania
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).
  2. Gotową czekoladę lekko ostudź.
  3. Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka - przestudź.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  5. Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
  6. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
  8. Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
  9. Posyp ciasto ziarnami sezamu.
  10. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
  11. Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 280 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/brownie-z-chalwa/