Kurczak tikka masala
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
kurczak:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne (dałam 1)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 piersi z kurczaka (około 500 g)
sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • puszka krojonych pomidorów w puszce
  • pół szklanki śmietany - użyłam płynną 12% do zup i sosów
Wykonanie
  1. Piersi z kurczaka pokrój w grubszą kostkę.
  2. W misce zmieszaj jogurt z resztą składników marynaty.
  3. Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
  5. Po zamarynowaniu opłucz delikatnie kurczaka z marynaty i podsmaż go na patelni.
  6. W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - energicznie zamieszaj i pilnuj, aby przyprawy się nie przypaliły.
  7. Dodaj pomidory oraz śmietanę.
  8. Dodaj do sosu kawałki kurczaka i gotuj przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuje.
  9. Podawaj danie na ciepło z dodatkiem gotowanego ryżu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 9 g Białka: 29 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kurczak-tikka-masala/