Proziaki - bułeczki na sodzie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 10
Składniki
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około pół kilograma mąki + do podsypywania
Wykonanie
  1. W misce umieść kefir i jajko, dodaj sól, sodę oraz połowę mąki.
  2. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką, dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i ponownie wymieszaj.
  3. Wysyp resztę mąki na blat, wyłóż ciasto i zagnieć go tak aby nadawało się do wałkowania - ale nie może być za bardzo gęste, bo bułeczki będą twarde.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
  5. Dużą szklanką lub kubkiem wytnij koła, resztę ciasta krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij bułeczki.
  6. Ułóż je na posypanym mąką blacie.
  7. Nakryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
  8. Na średnim gazie podgrzej suchą! patelnię, nałóż na nią bułeczki - możesz je trochę otrzepać z nadmiaru mąki.
  9. Smaż pod przykryciem mniej więcej około 5 minut na jedną stronę.
  10. Po usmażeniu lekko ostudź.
  11. Podawaj ciepłe :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 210 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 1,5 g Białka: 7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/proziaki-buleczki-sodzie/