Zupa z kukurydzą i kurczakiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na 4 porcje zupy - jej ostrość można dowolnie regulować.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 1 litr rosołu lub litr wody
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 białko
  • około 200 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy (duża) - około 340 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • papryczki chilli do podania
  • szczypiorek do podania - może też być kolendra
Wykonanie
  1. Rosół lub wodę zagotuj z dodatkiem imbiru.
  2. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki gotuj kilka minut.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 4 łyżkach wody, dodaj do zupy i energicznie wymieszaj.
  4. Mięso z kurczaka wymieszaj z białkiem i dodaj do gotującej się zupy - wymieszaj, gotuj przez 5-6 minut.
  5. Dopraw zupę solą i chilli albo pieprzem cayenne.
  6. Podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 156 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 3 g Białka: 12 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/zupa-kukurydza-kurczakiem/