Zapiekanka z cukinii i batata
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na zapiekankę w formie około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 125 g pieczarek
  • 1 cukinia (około 220 g) - tarta na tarce
  • 1 mały batat (około 200 g) - tarty na tarce
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Wykonanie
  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.
  2. Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.
  3. Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż - zestaw całość z ognia.
  4. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.
  5. Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
  6. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy - wszystko razem wymieszaj łyżką - jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.
  7. Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  8. Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu krótko ostudź.
  11. Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 43 Błonnik: 4 g Białka: 15 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/zapiekanka-cukinii-batata/