Ciasto z czerwonymi pomarańczami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 240 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy - mniej więcej z dwóch pomarańczy
  • 120 ml soku z czerwonej pomarańczy - u mnie z dwóch pomarańczy
  • 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy
Wykonanie
  1. W misie miksera zmieszaj razem cukier, jogurt/śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
  3. Na koniec wlej wolno olej i miksuj do połączenia.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej ciasto formy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i posmaruj lukrem ciasto.
  8. Możesz je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 260 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 41 g Błonnik: 0,5 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-czerwonymi-pomaranczami/