Ciasteczka bananowo-czekoladowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 dużych ciastek - takich o średnicy około 8-10 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 16
Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 150 g posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pokrojonego w plastry banana i miksuj, aż się rozgniecie i połączy z masą maślaną.
  2. Oskrob ścianki miski i dodaj do masy mąkę wymieszaną z płatkami i sodą - zmiksuj do połączenia składników.
  3. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  4. Dużą łyżką nabieraj spore porcje ciasta, nakładaj je na blachę wyłożoną papierem i spodem łyżki delikatnie rozpłaszcz - zachowaj odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia się trochę rozleją.
  5. Piecz około 10-15 minut - ja piekłam je na termoobiegu z temperaturą 170 stopni, dwie blachy jednocześnie, bo 7 minutach zamieniłam blachy miejscami i piekłam kolejne 7 minut.
  6. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 188 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 26 g Błonnik: 1,5 g Białka: 2 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-bananowo-czekoladowe/