Czekoladowa babka z chili
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną babkę - do upieczenia w formie z kominem.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 40 g ( 5 łyżek) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 ml (trochę ponad pół szklanki) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.
  3. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.
  5. Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.
  6. Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  8. Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.
  9. Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 369 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 0,8 g Białka: 5,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowa-babka-chili/