Jaglanka kokosowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje jaglanki.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 2
Składniki
  • 100 g (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • opcjonalnie - trochę cukru do smaku (dałam erytrol)
Wykonanie
  1. Kaszę jaglaną umieść na gęstym sicie i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
  2. Przelej kaszę gorącą wodą, przełóż do rondelka i wlej 1,5 szklanki wody, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  3. Gdy większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Jeśli chcesz to dosłódź jaglankę do smaku.
  5. Przełóż jaglankę do dwóch miseczek.
  6. Posyp wierzch odrobiną wiórek kokosowych i płatków migdałowych, dodaj owoce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 282 Tłuszcze: 12,4 g Węglowodany: 37 g Błonnik: 1,6 g Białka: 7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jaglanka-kokosowa/