Kurczak curry kokosowo-orzechowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na 4 spore porcje - jako dodatek proponuję ugotowany ryż.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • mała czerwona cebula - około 100 g
  • 1 słodka papryka - użyłam czerwoną
  • garść kiełków fasoli mung - opcjonalnie
  • świeży tarty imbir - około 2 cm - może być również suszony - 1-2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (danie jadły dzieci, więc zrobiłam łagodniejsze) - lub do smaku
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego - około 50-60 g
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie
  1. Kurczaka pokrój w średnią kostkę - oprósz solą i pieprzem.
  2. Paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel poszczególne warstwy.
  3. Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i usmaż kurczaka.
  4. Zdejmij mięso i włóż warzywa, dodaj starty imbir - podsmaż przez około 5 minut.
  5. Odsuń warzywa na bok i nałóż na patelnię pastę curry oraz masło orzechowe, krótko podsmaż, a następnie wlej szklankę wody lub bulionu i wymieszaj wszystko razem z warzywami.
  6. Dodaj kurczaka na patelnię i chwilę pogotuj.
  7. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj dalej całość, aż sos lekko zgęstnieje.
  8. Na koniec dodaj kurkumę i cukier - dokładnie wymieszaj.
  9. Posól do smaku.
  10. Curry podaj z ugotowanym ryżem, a przed podaniem posyp po wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Jeśli nie masz pasty curry, to ostatecznie możesz użyć przyprawę curry w proszku - daj jej najpierw łyżeczkę i ewentualnie dodaj potem więcej do smaku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 456 Tłuszcze: 34 g Węglowodany: 13 g Błonnik: 1,5 g Białka: 27 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kurczak-curry-kokosowo-orzechowy/