Babeczki cytrynowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 babeczek - mi tyle wyszło.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam cukier puder
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • skórka i sok z jednej cytryny
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g białej czekolady
dodatkowo:
  • konfitura malinowa
  • jajeczka do dekoracji lub truskawki
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.
  5. Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Nałóż ciasto do papilotek - tak do ⅔ wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
  10. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  11. Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
  12. Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
  13. Udekoruj wg uznania.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 293 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-cytrynowe/