Babka waniliowa dwukolorowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną babkę pieczoną w formie z kominem.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g ( 1 szklanka) cukru (użyłam cukier puder)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy laski wanili
  • 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie - użyłam rozmiar L
  • 275 g (niepełne 2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka spiruliny lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
  4. Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
  7. Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
  8. Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
  9. Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
  10. Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
  13. Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę - tyle aby sięgała do ¾ wysokości formy na babkę.
  14. Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą - ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
  15. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
  16. Ostudź ją na kratce - z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 359 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-waniliowa-dwukolorowa/