Ciastka z jajkami na twardo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 20
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka na twardo
  • szczypta soli
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Jajka jak najdrobniej posiekaj - im drobniej tym lepiej.
  3. Mąkę przesiej przez sito z sodą i solą.
  4. Do masy maślanej dodaj jajka i zmiksuj do połączenia.
  5. Wsyp porcjami mąkę i miksuj do połączenia.
  6. Na koniec wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
  7. Nabieraj spore porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki - mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga.
  8. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia się rozpłyną i spłaszczą (ja je ułożyłam na dwóch blachach).
  9. Piecz na termoobiegu (temperatura 170 stopni) około 10 minut - do zrumienia - zaraz po upieczeniu ciasteczka są mocno miękkie, więc nie ruszaj ich z blachy.
  10. Ostygnięte ciasteczka przełóż do szczelnego pojemniczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 170 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 15 g Błonnik: 0,3 g Białka: 1,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciastka-z-jajkami-na-twardo/