Ciasto 3-bit
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto bez pieczenia
Ilość: 24
Składniki
  • 3-4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka masy krówkowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 śmietan fixy (opcjonalnie)
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji
Wykonanie
  1. Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłódź. Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a nastęnie odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksuj go z miękkim masłem.
  2. Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami. Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  3. Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  4. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
  5. Schłódź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Notatki
Przepis znaleziony na Kotlet Tv
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 285 Tłuszcze: 14g Węglowodany: 36g Błonnik: 0,3g Białka: 5g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-3-bit/