Pudding z tapioki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 6 dużych porcji.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 6
Składniki
pudding:
  • 1 szklanka kuleczek tapioki
  • 3 szklanki mleka
  • około 50 g erytrolu (lub do smaku)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka starta z cytryny
frużelina:
  • 250 g owoców - użyłam po połowie malin i borówek - mogą być mrożone
  • około 100 g wody
  • około 50 g erytrolu - do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
  1. Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.
  2. Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.
  4. Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.
  5. W tym czasie przygotuj frużelinę.
  6. Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol - zagotuj.
  7. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.
  8. Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje - podobnie jak kisiel.
  9. Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
  10. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 47 g Błonnik: 3 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pudding-z-tapioki/