Kurczak pieczony w mleku
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 8
Składniki
  • kurczak - około 1,5 kg (w całości lub w częściach - użyłam udka i skrzydełka)
  • główka czosnku
  • 500 ml mleka
  • około 20 liści świeżej bazylii
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż krótko kurczaka.
  3. Do mleka dodaj łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową - jeśli chcesz mieć od razu sos do kurczaka, to do mąki dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj, przelej mąkę z mlekiem do reszty mleka i wymieszaj.
  4. Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej mleko, dodaj ząbki czosnku i bazylię.
  5. Przykryj foremkę folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek nożem.
  6. Piecz w 190 stopniach przez około godzinę - po tym czasie odkryj folię (jeśli pieczesz całego kurczaka, to możesz go też teraz obrócić na drugą stronę).
  7. Piecz kurczaka jeszcze około 30 minut - aż mięso się zarumieni.
  8. Podawaj na gorąco.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 222 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 3 Białka: 17
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kurczak-pieczony-w-mleku/