Gofry drożdżowe
 
 
Przepis na około 9 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 9
Składniki
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • ulubiony aromat
Wykonanie
  1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier. Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  2. Piecz w mocno nagrzanej gofrownicy. Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie. Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-drozdzowe/