Tarty kajmakowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 6 mniejszych tart, albo jedną dużą o średnicy około 30 cm, albo długą prostokątną formę do tarty.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 6
Składniki
spód:
  • 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 40 g (1/4 szklanki) mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru (chociaż można pominąć, bo krem jest słodki)
  • 50 g masła - może być rozpuszczone
krem:
  • 120 g masy kajmakowej
  • 70 g masła orzechowego
  • 100 g serka mascarpone
Wykonanie
  1. Płatki owsiane zmiksuj z mielonymi orzechami laskowymi i cukrem - tak aby płatki były drobniejsze.
  2. Dodaj masło i ponownie krótko zmiksuj.
  3. Wylep masą formy do tart.
  4. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut - aż się zrumienią.
  5. Ostudź.
  6. Zmiksuj razem składniki kremu.
  7. Nałóż krem do foremek.
  8. Możesz podać od razu, lub przechować w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 420 Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 34,5 g Błonnik: 3,5 g Białka: 9,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarty-kajmakowo-orzechowe/