Placki z serkiem wiejskim
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 mniejsze porcje, lub 2 duże.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 4
Składniki
  • 300 g (1 szklanka) serka wiejskiego - użyłam lekkiego
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • około 200 ml mleka - oryginalnie nie było, ale ja musiałam dolać, bo ciasto było za gęste
Wykonanie
  1. W misce umieść serek wiejski, jajko i cukier - wymieszaj łyżką.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu - wymieszaj.
  3. Tu się okazało, że masa jest zdecydowanie za gęsta i tak stopniowo dodałam do ciasta prawie 200 ml mleka :)
  4. Rozgrzej dużą patelnię i delikatnie (pędzelkiem) posmaruj ją olejem.
  5. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż je na rumiano z obydwu stron (ja placki smażę pod przykryciem na małym ogniu, wtedy ładniej wyrastają i się nie przypalają).
  6. Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja użyłam bitą śmietanę, frużelinę malinową oraz beziki (to tak dla rozpusty ;)).
Notatki
Porcja to około 200 g.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 330 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 49 g Błonnik: 1 g Białka: 17,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placki-z-serkiem-wiejskim/